Hvad er orienteringsløb – for nye i sporten

Nordvest Orienteringsklub - orienteringsløb for alle

Hvad er orienteringsløb?

En sport for alle

Orienteringsløb er en sport for såvel unge som gamle, der kan lide at bevæge sig ud i skøn natur kombineret med lidt hjernegymnastik, hvor der skal træffes hurtige beslutninger om fx vejvalg (skal jeg løbe over bakken eller den lidt længere vej udenom?). Det er således god motion for såvel hjerte som hjerne. Sporten kan dyrkes både som “single” eller sammen med din familie.

Er det svært?

Hvis du er lidt bekymret for at bevæge dig ud i skoven med kort og kompas helt alene, er det forståeligt, men der er faktisk ikke noget at være nervøs over. Vi har endnu aldrig mistet nogle af vores medlemmer derude. Og vi har alle været begyndere engang uden forstand på orientering. Så indviklet er det nemlig heller ikke.

Hvem kan deltage?

Orienteringsløb er simpelthen for alle. Der er nemlig baner i flere længder og sværhedsgrader, lige fra de korte og lette begynderbaner på 3-5 km. til de længere og sværere baner på 7-10 km. for de løbere, som vil have større udfordringer. De fleste af os løber for motionens skyld, men vi har da også medlemmer, som er mere konkurrence-mindede. Der er simpelt hen plads til alle, hvorfor orienteringsløb også er en rigtig god familiesport.

Hvor løber vi?

Nordvest Orienteringsklub, som geografisk dækker hele Thy og Mors, har selv tegnet kort over flere af plantagerne i Thy plus et par stykker på Mors. Det er rigtig gode kort, som det er let at orientere sig efter. Du kan læse mere om o-kort her.  Du kan også se træningsprogrammet i menupunktet Træningsprogram. Ud over klubbens egne løb er der rig mulighed for at melde sig til løb overalt i såvel Danmark som i udlandet.

Socialt samvær

Selv om orienteringsløb måske primært henvender sig til folk, der kan lide at dyrke idræt/motion på individuelt plan, er der også rige muligheder for socialt samvær. Efter løbet i skoven samles vi bagefter for at snakke om løbet. Der udveksles erfaringer, bl.a. diskuteres vejvalg mellem de enkelte poster. Derudover hygger vi os ellers sammen – med medbragt kaffe/the, kage m.m. Og så har vi naturligvis også vores traditioner af mere festlig karakter som f.eks. klubweekend og afslutningsfesten efter løbssæsonen, hvor vi samles – også med de af vore familiemedlemmer, som eventuelt ikke løber med i skoven.

Hvad koster det?

Du kan finde oplysninger om kontingentet i menupunktet Om Nordvest OK.
Og udstyret er også overkommeligt. Du kan sagtens begynde med at løbe i almindeligt løbetøj og -sko. Men selvfølgelig har vi også specielt løbetøj, der er beregnet til at blive brugt i nærkontakt med naturen. Det kan købes i klubben. Se mere i menupunktet Løbetøj.

Hvordan kommer jeg i gang?

Du er altid velkommen til at møde uanmeldt op ved et af vores løb. Vil du vide mere, kan du kontakte et af klubbens bestyrelsesmedlemmer – se mere i menupunktet Om Nordvest OK eller skriv en mail til os nordvestok@gmail.com. Under alle omstændigheder skal vi nok hjælpe dig i gang.

Hvor kan jeg læse mere?

Læs mere generelt om orienteringsløb på  Dansk Orienterings-Forbunds hjemmeside. Her kan du også læse meget mere om intro til sporten (på hjemmesiden der kommer frem vælges START HER). Her kan du lære at læse et kort (orienteringskortets farver og signaturer).

Endnu en god ting at kende er postbeskrivelser, der angiver præcis hvor den enkelte post er placeret i terrænet. Se nedenfor.

Postbeskrivelser (postdefinitioner)